Στις αρχές του 21ου αιώνα το όραμα για την αναβίωση της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας γίνεται οριστικά πραγματικότητα, χάρις στα πολιτιστικά σχέδια της UNESCO. Μετά από 2000 περίπου χρόνια από την καταστροφή της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας κατά την πυρκαγιά του λιμανιού, το έτος 2000, η Βιβλιοθήκη αναγεννάτε από την τέφρα της. Το παγκόσμιο αυτό γεγονός έρχεται να επαληθεύσει ότι η μεγάλη ιδέα που οδήγησε στην ίδρυση της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας υπόβοσκε, οδηγώντας την σύγχρονη ανθρωπότητα στην αναβίωση της. Η Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας παραδόθηκε προς λειτουργία προκειμένου να συναντήσει την σύγχρονη παγκόσμια γνώση με την γραμματεία των χρόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η επιστήμη καλείται να ισορροπήσει την τεχνολογία της ανάπτυξης προς τα ανθρώπινα ιδεώδη.

Η Βιβλιοθήκη θεωρείται το δεύτερο θαύμα της Αλεξανδρείας. Η σύγχρονη εκδοχή της θρυλικής Βιβλιοθήκης της αρχαιότητος είναι φόρος τιμής στον ανθρώπινο πολιτισμό. Βρίσκεται κοντά στην τοποθεσία της αρχαίας Βιβλιοθήκης, με θέα τη Μεσόγειο, το μεγαλύτερο δε μέρος της βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Καταλαμβάνει συνολική έκταση 40.000 τ.μ., έχει 13 ορόφους, στεγάζει οκτώ εκατομμύρια τόμους, διαθέτει 3.500 θέσεις για τους αναγνώστες, ενώ το προσωπικό αριθμεί 578 άτομα. Βρίσκεται στη συνοικία Σίλσιλα, στην ίδια περιοχή όπου ήταν χτισμένη και η αρχαία βιβλιοθήκη. Το κτίριο έχει το σχήμα ηλιακού δίσκου, ο οποίος από τη μια πλευρά κλίνει προς τη Μεσόγειο κι από την άλλη υψώνεται προς τον ουρανό. "Για μας ο δίσκος συμβολίζει τον Ήλιο, το θεό Ρα, ο οποίος γεννιέται, πεθαίνει και ξαναγεννιέται, διαγράφοντας έναν αέναο κύκλο. Μοιάζει με τον αλεξανδρινό πολιτισμό, ο οποίος είναι αέναος", εξηγεί ο Μοχσέν Ζαχράν, διευθυντής του έργου.

Η οροφή της βιβλιοθήκης έχει το σχήμα μικροτσίπ, δίνοντας την αίσθηση ότι το συγκρότημα ατενίζει το μέλλον, γεγονός που επιβεβαιώνεται κι από την παρουσία σημαντικών τεχνολογικών καινοτομιών. Η επιθυμία να συνδεθεί το παρελθόν με το παρόν συνοδεύει και την προσπάθεια προώθησης ενός διαλόγου μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών. Διόλου τυχαία, το οικονομικό βάρος της κατασκευής επωμίστηκαν, υπό την αιγίδα της UNESCO, μεγάλες δυτικές χώρες αλλά και πολλές αραβικές.

Σήμερα, δεκαέξι αιώνες μετά, καταβάλλεται άλλη μια φιλόδοξη προσπάθεια συγκέντρωσης κάθε γραπτής μαρτυρίας της ιστορίας του ανθρώπου, η οποία περιλαμβάνει αρχαία χειρόγραφα, σπάνια βιβλία και γεωγραφικούς χάρτες κάθε εποχής. Στα ράφια της θα βρουν θέση οχτώ εκατομμύρια τόμοι.

Η συλλογή θα ενταχθεί σε σύστημα πληροφορικής με οπτικοακουστικά συστήματα και πολυμέσα. Θα υπάρχουν ειδικά οπτικά όργανα, όπως εξελιγμένα μικροσκόπια και σαρωτές (σκάνερ) υψηλής ακρίβειας, ικανά να διευκολύνουν την "αυτοψία" των αρχαίων παπύρων. Προηγμένο λογισμικό θα πραγματοποιεί λεξικολογικές έρευνες στο χώρο της αρχαιογνωσίας, χρησιμοποιώντας ίσως τη μεγαλύτερη και πιο σύγχρονη τράπεζα πληροφοριών, η οποία θα περιέχει στοιχεία σχετικά με την κλασική λογοτεχνία. Θα είναι μια συλλογή με συνεχή και αδιάκοπη ενημέρωση, το νέο σύμβολο της αέναης ανθρώπινης σκέψης, για την οποία η Αλεξάνδρεια υπήρξε φωτεινός φάρος. Ένας φάρος που επιστρέφει για να λάμψει, προστατευμένος αυτή τη φορά από ένα τέλειο αντιπυρικό σύστημα.

Μπορείτε να επισκεφτείτε το site της σύγχρονης Βιβλιοθήκης: http://www.bibalex.gov.eg/English/index.aspx.