Μία από τις διασημότερες βιβλιοθήκες του κόσμου, αυτή του Βατικανού, την οποία και γνωρίσαμε μέσα από την ταινία Illuminat, i θα ανοίξει και πάλι τις πύλες της για τους μελετητές στις 20 Σεπτεμβρίου, αφού παρέμεινε κλειστή επί τρία χρόνια προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες εργασίες και να αποκτήσει μέτρα ασφαλείας της πιο σύγχρονης τεχνολογίας.

Όπως εξήγησε ο καρδινάλιος Ραφαέλε Φαρίνα τα έργα ήταν απαραίτητα επειδή παρουσιάστηκαν προβλήματα ακόμη και στον σκελετό του κτηρίου που χρονολογείται από το 15ο αιώνα και φιλοξενεί περίπου 1,5 εκατομμύριο βιβλία - τα παλαιότερα από αυτά ανάγονται στους πρώτους μετά Χριστόν αιώνες. Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει εξάλλου σχεδόν 150.000 χειρόγραφα. Μεταξύ αυτών και την ακριβότερη Βίβλο του κόσμου για τη διακόσμηση της οποίας χρησιμοποιήθηκε 1,5 κιλό χρυσάφι, όπως αποκάλυψε ο συντηρητής των ελληνικών χειρογράφων, Σεβέρ Βόικου.

Εκτός από την αναδιάρθρωση των χώρων - όπως για παράδειγμα τα αναγνωστήρια που στεγάζονται σε αίθουσες με νωπογραφίες στα ταβάνια - η Βιβλιοθήκη του Βατικανού θα διαθέτει στο εξής ένα σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου της κυκλοφορίας των βιβλίων που θα επιτρέπει να εντοπίζεται κάθε έργο και θα μπλοκάρει την έξοδό του από το κτήριο. Το κόστος των εργασιών άγγιξε τα 25 εκατομμύρια ευρώ τα οποία καταβλήθηκαν από την ίδια τη Βιβλιοθήκη και από Ιταλούς και ξένους σπόνσορες. "Λόγω του εύρους των εργασιών και του θορύβου που συνεπάγονταν αυτές κρίναμε αναγκαίο και αναπόφευκτο να κλείσουμε τη βιβλιοθήκη", εξήγησε ο Φαρίνα.

Η ανακοίνωση της προσωρινής παύσης λειτουργίας της Βιβλιοθήκης, η οποία δέχεται κάθε χρόνο περίπου 4000 ερευνητές, είχε προκαλέσει την έντονη δυσφορία των τελευταίων, πολλοί από τους οποίους απευθύνθηκαν στον ίδιο τον Ποντίφικα προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τις έρευνές τους.

Ο πάπας Βενέδικτος "παρακολουθούσε από κοντά" τις εργασίες, διαβεβαίωσε ο καρδινάλιος, προσθέτοντας ότι είχε υποσχεθεί να επισκεφθεί τη Βιβλιοθήκη μόλις ολοκληρώνονταν τα έργα.

πηγή: http://www.nooz.gr/world/anoigei-ksana-gia-tous-meletites-i-vivlio8iki-tou-vatikanoi