ΙΔΡΥΜΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ - Εκπαιδευτικά προγράμματα
Στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα κατά τον Σεπτέμβριο 2011 έως τον Ιούνιο 2012 εκτός των καθιερωμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που προσφέρονται, προγραμματίζονται και νέες εκπαιδευτικές δράσεις και εκθέσεις με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (1912-2012). Αναλυτικότερα, τα προσφερόμενα στο κοινό είναι τα εξής:
1. Η Θεσσαλονίκη στο μεταίχμιο δύο αιώνων. Μεταμορφώσεις μια πόλης.
Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την απελευθέρωση τη Θεσσαλονίκης, θα υλοποιηθεί από τον Δεκέμβριο του 2011 εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στοχεύει να εξοικειώσει τους μαθητές με τους διαρκείς μετασχηματισμούς μια πόλης που υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμών. Οι κοινότητες της πόλης, οι σκέψεις των ανθρώπων και τα κτίρια που τους φιλοξένησαν ξαναζωντανεύουν και καλούν τους σύγχρονους σε έναν γοητευτικό διάλογο.
Απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.
2. Ταξιδεύοντας στο χρόνο πάνω σε μία πένα και ένα…ποντίκι!
Το πρόγραμμα καλεί τους μαθητές σε ένα ταξίδι στο χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου εργάζονται ομαδικά σε θέματα που τα παρουσιάζουν ως ξεναγοί στο μουσείο συνδυάζοντάς τα με τα μουσειακά εκθέματα.
Απευθύνεται σε μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού και του Γυμνασίου.
3. Αποκρυπτογραφώντας το Μακεδονικό Αγώνα
Η ιστορία παίρνει σάρκα και οστά καθώς ξετυλίγεται μέσα από ένα μυστηριώδες κυνήγι γρίφων, μυστικών κωδίκων και …πολλών εκπλήξεων!
Απευθύνεται σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού.
4.Ο Μακεδονικός Αγώνας στο Βάλτο των Γιαννιτσών
Μια μαγική μουσειοβαλίτσα μεταμορφώνει τη σχολική αίθουσα σε μυστηριώδη βάλτο. Κούκλες, παιχνίδια, κατασκευές και θεατρικά παιχνίδια είναι λίγα μόνο από όσα κρύβει η βαλίτσα που ξεχειλίζει από άρωμα ιστορίας, ειδικά για τους μικρούς φίλους της προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.
5. Πορεία στη Μακεδονία με τον Παύλο Μελά
Μία εντυπωσιακή οπτικοακουστική παραγωγή δίνει την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει την ανθρώπινη διάσταση της ιστορίας.
6. Ο Μακεδονικός Αγώνας στη λίμνη των Γιαννιτσών
Το τρισδιάστατο εκπαιδευτικό ηλεκτρονικό παιχνίδι εξοικειώνει τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά με τον τρόπο που το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον όρισαν τη φύση του αγώνα στη συγκεκριμένη περιοχή και ανακαλύπτουν πως δημιουργοί της Ιστορίας δεν είναι άλλοι, παρά εμείς, οι άνθρωποι. Απευθύνεται σε παιδιά ΣΤ’ Δημοτικού και Γυμνασίου.
7. Έκθεση «Μακεδονομάχοι – Πρόσκοποι, ανιχνευτές του Ελληνικού Στρατού στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13»
Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη Θεσσαλονίκη, το μουσείο οργανώνει έκθεση φωτογραφίας και σπάνιων κειμηλίων με θέμα την πορεία προς την απελευθέρωση.
8. Έκθεση για τον εορτασμό των 100 χρόνων του Θωρηκτού Γ. ΑΒΕΡΩΦ.
Η φωτογραφική έκθεση θα διοργανωθεί από το Πολεμικό Ναυτικό και θα φιλοξενηθεί στους χώρους του ΙΜΜΑ.
9. Εκπαιδευτικές επισκέψεις χωρίς συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου.
Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να επσικεφθούν το μουσείο οργανώνοντας το δικό τους πρόγραμμα-ξενάγηση, έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να συναντηθούν με το εκπαιδευτικό προσωπικό του μουσείου προκειμένου να ενημερωθούν για τις εκπαιδευτικές του δυνατότητες και να ορίσουν την ημέρα της επίσκεψής τους.
10. Ξεναγήσεις
Ξεναγήσεις προσφέρονται καθημερινά σε οργανωμένες ομάδες από το προσωπικό του μουσείου από τις 9.00-2.00, κατόπιν συνεννοήσεως.
11. Εκδόσεις 2011-2012
Η Θεσσαλονίκη του 1912, λεύκωμα φωτογραφίων-Ημερολόγιο 2012.
Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι μέσα από τα επιστολικά δελτάρια της «Ατλαντίδος», λεύκωμα φωτογραφιών
Παύλος Μελάς: Ξεδιπλώνοντας μνήμες, λεύκωμα φωτογραφιών.
Η επίσκεψη στο μουσείο και η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά του προγράμματα είναι δωρεάν.
Για τη συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα απαραίτητη είναι η συνεννόηση με την υπεύθυνη των προγραμμάτων κ. Περσεφόνη Καραμπάτη στο τηλέφωνο: 2310 299 778.