Νέα και Ειδήσεις

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (Π.Μ.Σ.) ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ 12ου ΚΥΚΛΟΥ

Το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας προκηρύσσει θέσεις πλήρους και μερικής φοίτησης του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας, Επιχειρηματικότητας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού, το οποίο οδηγεί στην απονομή ομότιτλου Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Master's Degree in European Policies on Youth, Entrepreneurship, Education and Culture). Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων Α.Τ.Ε.Ι. Οι κάτοχοι τίτλου σπουδών της αλλοδαπής οφείλουν να προσκομίσουν την πράξη αναγνώρισης του τίτλου τους από το ΔΟΑΤΑΠ.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ: ένα αφιέρωμα του wlearn.gr


Ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα του wlearn.gr στο οποίο ο Άκης Καργιοφύλλης έχει συγκεντρώσει websites και υπηρεσίες του internet που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ενήλικες ή τα παιδιά όλων των ηλικιών για όλο το χρονικό διάστημα που θα μένουν σπίτι. Διαβάστε το αφιέρωμα

Αυτά είναι τα 3 ελληνικά παιδικά βιβλία που μπήκαν στην παγκόσμια λίστα καλύτερων βιβλίων για το 2020

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ομόφωνα αποφάσισε να προτείνει για την αναγραφή τους Τιμητικούς Πίνακες της ΙΒΒΥ 2020 (IBBY Honour List 2020) τα παρακάτω ελληνικά παιδικά βιβλία:

Για τη συγγραφή: "Θωμάς Q.BIT – Ταξιδιώτης στο κάτοπτρο του χρόνου" -Συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Εκδόσεις Πατάκη, 2017

Για την εικονογράφηση: "Ένα κίτρινο φύλλο" – Εικονογράφος Φίλιππος Φωτιάδης, συγγραφέας Μιχάλης Μουλάκης, Εκδόσεις Ίκαρος, 2017

Για τη μετάφραση: "Το κοκάλινο σπουργίτι" – Συγγραφέας ZanaFraillon, μετάφραση Αναστασία Δεληγιάννη, Εκδόσεις Ψυχογιός, 2017

Meta-ΙFLA WLIC Athens 2019

Η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σας προσκαλούν στην ημερίδα με τίτλο: «Meta-IFLA WLIC Athens 2019 : ο επιστημονικός απόηχος και το αποτύπωμα του συνεδρίου στην ελληνική βιβλιοθηκονομική κοινότητα».

To facebook επιβεβαίωσε επιστημονικά την Ιλιάδα

iliadaΗ πεποίθηση ιστορικών και αρχαιολόγων ότι υπάρχει πολλή ιστορική αλήθεια σε έργα όπως η «Ιλιάδα» και δεν είναι σκέτος μύθος, ενισχύεται από μία απρόσμενη επιστημονική πηγή: τους φυσικομαθηματικούς.

Τα μαθηματικά και ο πολιτισμός εκ πρώτης όψεως δεν έχουν μεγάλη σχέση, όμως Βρετανοί επιστήμονες πήραν την τολμηρή πρωτοβουλία να αναλύσουν την Ιλιάδα και άλλα διάσημα έργα της λογοτεχνίας, χρησιμοποιώντας μαθηματικούς υπολογισμούς που εμπνέονται από τη λειτουργία του Facebook και ειδικότερα από τις σχέσεις που δημιουργούν οι πρωταγωνιστές με τους γύρω τους.

Twitter και Microsoft έκλεισαν νέα συμφωνία για realtime αποτελέσματα στην Bing!

Μετά από δύο χρόνια επιτυχούς συνεργασίας, οι Twitter και Microsoft αποφάσισαν να συνεχίσουν μαζί παρέχοντας realtime αποτελέσματα στη μηχανή αναζήτησης Bing, σε αντίθεση με τη Google που δεν ανανέωσε τη συνεργασία ελέω Google+. Η δημοσιοποίηση της νέας συνεργασίας έγινε μέσα από….διάλογο των δύο πλευρών στο Twitter:

Δελτίο Τύπου EKEBI «Φράσις» - Το νέο πρόγραμμα στήριξης μετάφρασης ελληνικών έργων σε ξένες γλώσσες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Φράσις»
Το νέο πρόγραμμα στήριξης μετάφρασης ελληνικών έργων σε ξένες γλώσσες

Με στόχο την πιο δυναμική παρουσία του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού επαναλειτουργεί το Πρόγραμμα στήριξης μετάφρασης ελληνικών έργων σε ξένες γλώσσες με δύο καινοτομίες:

20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

Το Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, μετά από 19 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας, έχει πλέον καθιερωθεί ως μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις για τις Ελληνικές Βιβλιοθήκες.  Η δύσκολη συγκυρία, όμως, στην οποία βρισκόμαστε είχε ως αποτέλεσμα να μην εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διοργάνωση του 20ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών για το 2011 κανένα εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας. 

7th International Conference Redefining Library Services Responding to the Economic Downturn, 6-7.10. 2011, Athens

Η οργανωτική επιτροπή ενίσχυσης βιβλιοθηκών σας προσκαλεί στο συνέδριο με θέμα <<Επαναπροσδιορίζοντας τις προσφερόμενες υπηρεσίες των βιβλιοθηκών σε περιόδους οικονομικής κρίσης>> που θα πραγματοποιηθεί στις 6-8 Οκτωβρίου 2011 στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

ΙΔΡΥΜΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ - Εκπαιδευτικά προγράμματα

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι δράσεις στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα 2011-2012.

Στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα κατά τον Σεπτέμβριο 2011 έως τον Ιούνιο 2012 εκτός των καθιερωμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που προσφέρονται, προγραμματίζονται και νέες εκπαιδευτικές δράσεις και εκθέσεις με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (1912-2012). Αναλυτικότερα, τα προσφερόμενα στο κοινό είναι τα εξής:

Παιχνίδι χορός και μαγικά από τον Μαρμέλο και τα Κυκλώματα στην ΔΕΘ

O MARMELO ΚΑΙ ΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΣΤΗ Δ.Ε.Θ. ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ. ΕΛΑΤΕ ΣΤΗΝ PLAYLAND ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 17 ΓΙΑ ΝΑ ΧΟΡΕΨΟΥΜΕ, ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΜΑΓΙΚΑ…

Art Academy ΝΕΦΕΛΕΣ - Εγγραφές

Το Art Academy ΝΕΦΕΛΕΣ, ξεκίνησε τις εγγραφές στα τμήματά του για τη χρονιά 2011-2012, και στο παράρτημά του ανατολικά στο θέατρο Αθήναιον (στην επάνω σκηνή, 130 θέσεων).

Ολυμπιακό Μουσείο : Παιδαγωγικά Προγράμματα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης 2011 - 2012

Σε έναν εναλλακτικό χώρο, στο Ολυμπιακό μουσείο Θεσσαλονίκης, διοργανώνονται εκδηλώσεις για τους μικρούς φίλους του μουσείου. Με αφορμή γενέθλια ή γιορτή, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα πλήρες πρόγραμμα δράσης, το οποίο περιλαμβάνει εκπαιδευτικά και κινητικά παιχνίδια, κυνήγι θησαυρού, αλλά και ξενάγηση στη μοναδική έκθεση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Χ.Α.Ν.Θ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2011-2012 για παιδιά και εφήβους

Καλλιτεχνικά και Επιμορφωτικά Προγράμματα, Αθλητικά Προγράμματα και ομάδες, μπαλέτο, χορός, γυμναστική, ζωγραφική, μουσική και άλλα πολλά θα βρείτε στο πρόγραμμα της Χανθ για παιδιά και νέους, που ξεκινά τον Οκτώβριο και τελειώνει το καλοκαίρι του 2012.

Βιβλιοθήκες «φυτρώνουν» στα πάρκα της Θεσσαλονίκης

Πνοή ζωής στα πάρκα της Θεσσαλονίκης φιλοδοξεί να δώσει μια ομάδα νέων. Οπλο της τα… βιβλία. Με στόχο να κινητοποιήσουν τους κατοίκους της πόλης για να απολαύσουν τους δημόσιους χώρους παρέα με το αγαπημένο τους βιβλίο, οι εθελοντές της ομάδας «Why not» σε συνεργασία με τον Ομιλο UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να δημιουργήσουν «πλανόδιες» δανειστικές βιβλιοθήκες στα πάρκα της πόλης. Αυτές τιτλοφορούνται «Pop Up Libraries», το οποίο αποδίδεται στα ελληνικά ως «βιβλιοθήκες που… ξεφυτρώνουν», καθώς δημιουργούνται αυθόρμητα και με ό,τι υλικά μέσα διαθέτει η γειτονιά: σεζλόνγκ, πλαστικά καρεκλάκια, μαξιλάρες, κιλίμια και φυσικά πολλά (παλαιά) βιβλία και περιοδικά!

Εξορίζεται στο Φάληρο η Εθνική μας Βιβλιοθήκη

Το φωτεινό πρόσωπο της Ελλάδος περνάει μέσα από την πνευματική κληρονομιά της, την υλική και την άυλη. Μια κληρονομιά που μνημονεύεται αιώνες τώρα από τους πεπαιδευμένους λαούς όλης της γης. Ενα πολύτιμο κομμάτι αυτής της κληρονομιάς αποθησαυρίζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη.

ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟΙ κώδικες, παλίμψηστα, παλαίτυπα, έργα μνημειακά που συνιστούν την κιβωτό του έθνους φυλάσσονται στο ιστορικό κτήριο της Εθνικής μας Βιβλιοθήκης, που ιδρύθηκε επί Καποδίστρια το 1832, με πρώτο διευθυντή τον Γεώργιο Γεννάδιο.

Το Amazon γράφει ιστορία για πρώτη φορά οι πωλήσεις των ebooks ξεπερνούν τις πωλήσεις των paperback

Το Amazon γράφει ιστορία με την ανακοίνωση του ότι πια οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών βιβλίων Kindle ξεπέρασαν και τις πωλήσεις τυπωμένων βιβλίων paperback (με μαλακό εξώφυλλο ή, αλλιώς, χαρτόδετων) από την αρχή του 2011. Το Ιούλιο του 2010 τα ebooks είχαν ξεπεράσει σε πωλήσεις τα τυπωμένα hardback βιβλία.

24 Γράμματα - Ηλεκτρονικό περιοδικό για τη γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό

Τα ’24 Γράμματα’ είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης για τη γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό. Ανανεώνεται κάθε Δευτέρα και μπορείς να βρεις πλούσια αρθρογραφία καθώς και βίντεο για την γλώσσα, την ιστορία, την κοινωνική ζωή, τον απόδημο ελληνισμό και την επικαιρότητα.

World Summit on the Information Society (WSIS) Forum 16-20 Μαΐου

Στις 16-20 Μαΐου 2011 θα διεξαχθεί στη Γενεύη το World Summit on the Information Society (WSIS) Forum, στο οποίο μετέχει το United Nations Group on the Information Society με ένα από τα θέματα ενδιαφέροντος το Open Access to Scientific Knowledge.

Συμφωνία συνεργασίας HEAL-Link και Directory of Open Access Journals (DOAJ)‏

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) και το Directory of Open Access Journals (DOAJ) προχώρησαν σε συμφωνία συνεργασίας με στόχο την βελτίωση της ποιότητας,