Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Συκεών ιδρύθηκε το 1989 από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου. Από τις αρχές του 2004 είναι τμήμα της Δημοτική Κοινωφελούς Επιχείρησης Καλλιτεχνικής Παιδείας και Πολιτισμού Συκεών. Η βιβλιοθήκη με την ίδρυσή της στεγάστηκε αρχικά σε μια αίθουσα της πρόνοιας και αργότερα σε ενοικιαζόμενο χώρο. Από το 1998 μεταστεγάστηκε στο δικός της ιδιόκτητο χώρο.

Το μεγάλο κτίριο της βιβλιοθήκης διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό και λειτουργικά έπιπλα. Μέσα στον χώρο της βιβλιοθήκης πραγματοποιούνται συχνά εκδηλώσεις όπως ομιλίες σε παγκόσμιες ημέρες, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις φωτογραφίας, εκπαιδευτικά προγράμματα, συναντήσεις συγγραφέων με μαθητές κ.α.

Συλλογή
Η συλλογή καλύπτει όλες τις βασικές θεματικές κατηγορίες της Δεκαδικής Ταξινόμησης του Dewey, δηλαδή παρέχει υλικό για ένα ευρύ φάσμα αναγνωστών. Επίσης προσφέρει δωρεάν χρήση στους Η/Υ και πρόσβαση στο Internet, σύμφωνα με τους όρους της βιβλιοθήκης.

Στον πρώτο όροφο λειτουργεί η παιδική βιβλιοθήκη όπου μπορούν να δανειστούν βιβλία και το αναγνωστήριο στο οποίο υπάρχει πληροφοριακό υλικό για τις σχολικές εργασίες καθώς επίσης ένα μικρό αμφιθέατρο για θεατρικά δρώμενα, ώρα παραμυθιού και για τις δραστηριότητες που έχουν προγραμματιστεί στη νέα σχολική χρονιά.

Στο 2ο όροφο βρίσκεται η συλλογή για τους ενήλικες με θέματα λογοτεχνίας, γλώσσας, ιστορίας, επικαιρότητας και ψυχαγωγίας. Η συλλογή του τμήματος ενηλίκων αριθμεί 11.000 περίπου τόμους βιβλίων. Διαθέτει μεγάλο και άνετο αναγνωστήριο στο οποίο υπάρχουν τέσσερα γραφεία ατομικής ανάγνωσης και μελέτης, δύο γραφεία για ομαδικές εργασίες και δύο σταθμοί εργασίας Η/Υ όπου τα μέλη της βιβλιοθήκης έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το Internet δωρεάν για αναζήτηση πληροφοριών, για πρόσβαση στη βάση δεδομένων της βιβλιοθήκης και για χρήση ενός ευρύ φάσματος λογισμικών (προγραμμάτων) εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Στο χώρο του αναγνωστηρίου υπάρχει το πληροφοριακό υλικό που δε δανείζεται όπως εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, σχολικά βοηθήματα, ταξιδιωτικοί οδηγοί, λευκώματα, πληροφορικά βιβλία διαφόρων κατηγοριών και γνώσεων και περιοδικά. Υπάρχει επίσης συλλογή σπάνιων βιβλίων της οποίας το πιο παλιό βιβλίο είναι του 1806.

Πραγματικό στολίδι για ην βιβλιοθήκη αποτελεί το Κυπριακό τμήμα .«ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ», το οποίο δημιουργήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2006 και αποτελείται από 400 περίπου τόμους βιβλίων και σταδιακά εμπλουτίζετε με νέο υλικό.

Δανεισμός
Για κάθε δανεισμό είναι απαραίτητη η κάρτα μέλους της Βιβλιοθήκης, η έκδοση της γίνεται δωρεάν και προϋποθέτει την καταγραφή των προσωπικών στοιχείων από την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο. Άλλο αποδεικτικό έγγραφο δεν γίνεται δεκτό. Για την έκδοση κάρτας μέλους σε παιδιά απαιτείται η παρουσία των γονέων τους με την αστυνομική τους ταυτότητα. Ο δανειζόμενος αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιστρέφει έγκαιρα και σε καλή κατάσταση το υλικό που δανείζεται. Μπορεί να δανειστεί έως τέσσερα βιβλία κάθε φορά για χρονικό διάστημα 15 ημερών. Σε περίπτωση καθυστέρησης χάνει το δικαίωμα δανεισμού για ορισμένες ημέρες ή επ’ αόριστον (κατά περίπτωση, σύμφωνα με την κρίση του προϊσταμένου της Βιβλιοθήκης). Είναι δυνατό να ανανεωθεί ο δανεισμός (και τηλεφωνικά), αρκεί η ανανέωση να γίνει έγκαιρα και το συγκεκριμένο υλικό να μην έχει ήδη ζητηθεί από άλλο μέλος της βιβλιοθήκης.

Το ωράριο λειτουργίας
ΔΕΥΤΕΡΑ 17:00 - 20:00
ΤΡΙΤΗ 9:00 - 14:30
ΤΕΤΑΡΤΗ 17:00 - 20:00
ΠΕΜΠΤΗ 9:00 - 14:30
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9:00 - 14:30

   Επικοινωνία
Οδ.Φωκά 46 – 56626 – Συκιές
Τηλ.: 2310 217376
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.